Thursday, May 19, 2011

pesanan nenek :)

kali ni nak cerita pasal calon suami..hahaha..
nape tibe-tibe macam nak tulis macam ni erk..
sebab nya kan..kan..haritu duduk di kampung sahabatku..di kg ieka..
hehe..kali ni,kali ketiga aku tidur kat kg dy au..
terima kasih ika menumpangkan aku bermalam..hee

okeyh..masa duk sana,nenek dy duk kaco2 aku an..
pasal boypren2 ni la..haha..klaka pula gase..
i have good time with ieka's grandmther..
nenek dy pesan macam-macam an pasal calon suami,hal-hal rumah tangga..

antaranya la kan..
macam sekarang2 ni,di usia-usia remaja ni,kadang orang duk cari calon erk..
better la cari calon untuk kahwin t,bukan untuk suka2 ye..
setiap orang ada cara dy tersendiri kan nak cari bakal pasangan hidup

nenek dy katekan..kan..
jangan dok cari laki yg pandai ajak tengok wayang je,asyik duk suka-suka je
mana boleh macam tu,
sekarang ni kawan-kawan an,
kenal baik-baik..
hati budi masing-masing..jangan duk pikir nak seronok je bagai..
klu boleh biarla kita tengok ada masa depan, tahu tggungjawab.
biarlah ada agamanya sebab hidup kita bukan kat dunia saja,akhirat ni yang kekalnya
cari yang molek-molek perangainya , ada budi bahasa nya.
camna cara dy dengan ibu bapa kita ,camna dy cakap dengan kita.
t kang takut t sok2 dah kawin len plak dy t.
jangan sok belom dapat bukan men baik,dah dapat dah lain jadinya..
anak tah ke mana,bini tah mana..jangan la jadi macam tu an..

then,nenek berpesan lagi
kalau dah kawin t,masak kene la isteri masak.
tak kan la hari-hari kene makan kedai
mesti muak an.
air tangan isteri tu la yang mengekal bahagia suami isteri.
kirenya air tangan isteri sangat penting an

jangan pulak suruh bibik yang masak.bhaya-bhaya..sangat bhaya an..
t sok laki hang duk jatuh cintan ngan bibik tu,
ish,kene shoottt klu macam tu an...

seronok dengar nenek cerita an
yela,kita masing-masing dah besar..
asam garam dorang ni la yang perlu kite taw an
sok-sok jadi pedoman untuk kita semua nanti..:)

nenek,thanks a lot semua nasihat nenek..hee ..

mengapa mendambakan isteri sehebat KHADIJAH
andai diri tidak semulia RASULULLAH saw
Tidak perlu mencari isteri secantik BALQIS
andai diri tidak sehebat SULAIMAN
Mengapa mengharapkan suami setampan YUSUF
seandainaya kasih tak setulus ZULAIKHA
Tidak perlu mencari suami seteguh IBRAHIM
andai diri tak sekuat HAJAR dan SARAH..

15 comments:

JIJI YU said...

hahaa.ade blog gak rupenye..weh ape kate ko tukar sikit komen box ni..jadi popup style..

s a r said...

hmm. menarik!

cari jangan tak cari jangan salah cari.

pesan ustazku dulu..

esok2 kalau nak cari calon suami, pergi dating pun, jangan cari yang kalau lalu depan surau or masjid buat tak tahu je. :p

nicksuhailee said...

jiji yu :haha..blog suka2 je..xmenarik pon an..hee..erm mcm ne tu erk?xreti sgt an psl blog2 ni..heee

nicksuhailee said...

s a r : thnks ya sudi bace entri xseberapa.heee..:)
tol2..sokong ustaz mu itu..kita mohan yg terbek dari NYA an..:)

nicksuhailee said...

jiji yu : ha!!ku dah taw dah,..thank au..dah ubah..hee

norsharmila said...

mle la praktikkn, pe lg ;p

nicksuhailee said...

kak charm :jom2..heheee

JIJI YU said...

ekek.suke2 pon nak jugak menarik org kan2..eheh..ape kate kurangkan sikit entry kat main page ni pulak..heheh.

nicksuhailee said...

jiji yu:hehe...okeyh..dah kurangkan dah,.thanks tw :)

~hAKim ZaiLAn~ said...

bilalah nenek den nak pesan cara2 nak cari calon bini nih..muehehhhehe

Haziq Yaacob said...

ehem2..nak jadi calon bley bahaaha :D

style lah nick entri kau :D

kokser kokdam said...

guide ut jd calon...

=D

nicksuhailee said...

@hakim zailan ~ hahaha..sok2 den suh nenek citer lagi yo..hahaha :D

nicksuhailee said...

@haziq ~hahhaha..calon,isi borang..hahhaa..
btw,thanks aziq..hee :D

nicksuhailee said...

@kokser kokdam ~hahaha..yeah!syart2 calon..haha:D